Tenis maçlarında ikinci set tie-break sonucu üçüncü set performansını etkiler mi?

Betvole

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Tenis maçlarını takip ederken dikkatimi çeken bir detay var ve sizin görüşlerinizi merak ediyorum. Özellikle Grand Slam turnuvalarında 5 setlik maçlarda şöyle bir pattern fark ettim:

İkinci seti tie-break'te kazanan oyuncular, üçüncü sette genellikle daha dominant bir oyun sergiliyor gibi. Bunun psikolojik bir etkisi mi var, yoksa sadece benim izlediğim maçlarda mı böyle oldu?

Mesela son Australian Open'da birkaç maçta bu durumu gözlemledim. İkinci set tie-break'i alan oyuncu, üçüncü sette rakibini çok daha rahat geçti.

• Tie-break kazanmanın verdiği psikolojik momentum etkisi
  • Rakibin kaçırdığı set fırsatından sonraki moral bozukluğu
  • Fiziksel olarak tie-break'teki yoğun tempoya alışma durumu

Bu konuda Spinco gibi platformlarda istatistiksel analizler gördüm ama elle tutulur bir veri bulamadım.

Sizce bu sadece rastlantı mı? Yoksa gerçekten tie-break sonuçlarının sonraki setlere ölçülebilir bir etkisi var mı?

Özellikle şu soruları merak ediyorum:

- ATP ve WTA'da bu oran farklı mı?
- Top 10 oyuncularında bu etki daha belirgin mi?
- Zemin türü (çim, kil, hard court) bu durumu değiştiriyor mu?

Bu konuda detaylı araştırma yapan veya istatistik tutan var mı? Ya da sizin gözlemleriniz neler?

Not: Ben genelde hard court maçlarını takip ediyorum, belki kil kortlarda durum farklıdır.

Betvole Giriş

300 TL DENEME BONUSU
GİRİŞ YAP